Tuesday, 1 February 2011

Mama, izinkan saya melihat duniaWah, apakah cerita disebalik tajuk entri kali ini. 

Sekadar berkongsi satu kisah yang berlaku dalam masyarakat kita, bergantung kepada pembaca untuk mentafsirnya. Nama sebenar ‘pemilik’ cerita ini dirahsiakan. Kisah Ida dan Aliya (kedua-duanya bukan nama sebenar)

****

Muni    :Ida, dari petang semalam lagi kak tengok ida macam ada masalah je, kak  tak rasa ida  sakit     perut.
Ida       :Hurm…maaf la kak, semalam ida bukan sakit perut pun, maaf la tipu. Ida ada masalah keluarga, tapi ida memang tak boleh cerita kat sape2. Berat skit masalah ni. Melibatkan maruah keluarga, terutama mak dan ayah.
Muni    :Ok ok…Takpe la, bertenang la dulu ya, yang mana kak boleh tolong kak tolong, nak mintak        pendapat ke. InsyaAllah kak cuba.
Ida       :Hurm, takpe la, ida tak kisah nk cerita ke kak.

****
Memulakan penceritaan…

Ida       :Kak, adik ida beranak semalam (terus mengalir air matanya)

(Terpinga-pinga.setahunya takde lagi adik beradik ida yang dah kahwin, apetah lagi seorang adik.
Argh, meremang rasanya mendengar berita tu. Astaghfirullah.)

Sedih sangat kak. Dia beranak sorang2 dalam bilik. Memang takde orang yang perasan dia        pregnant. Perut tak nampak lansung. Ida tidur ngan dia pon memang tak perasan. Tuh yang ida                  terkilan sangat. Semalam masa beranak pun takde orang perasan. Dia panggil adik ida suruh       panggil mak nak mintak guntingkan tali pusat. Baby dah ada kat sebelah.Terkejut mak ida kak.       Memang mak pengsan la semalam. At last, panggil nurse (klinik kesihatan berhampiran) datang.

(Ida adikku, bertabahlah…)

*****
Kisah kelahiran bayi luar nikah kerap sekali kita dengar, namun dari side negatif, iaitu bila terpaparnya kisah-kisah pembuangan bayi di dada-dada akhbar dan media. Malah, makin kerap berita itu dilaporkan belakangan ini, hampir setiap hari ada berita itu.

Syukur Alhamdulillah adik ida tidak tergolong dalam ‘mereka-mereka’ yang ‘membunuh’ zuriat sendiri.

Perkongsian ini cuma ingin mebawa pembaca menyelami perasaan ahli keluarga ida.
Selama ini kebanyakan kita hanya mendengar cerita dan berita mengenai mereka yang terlibat dengan zina dan membuang bayi hasil perbuatan terkutuk itu. Bagaimana dengan perasaan keluarga mereka? Terutamanya perasaan ibu dan ayah, juga perasaan adik beradik. Bagaimana nak berhadapan dengan kaum kerabat, jiran-jiran, penduduk kampung dan sesiapa jua? Bagaimana jika yang melahirkan itu adalah saudara perempuan seibu sebapa kita?pasti kita berat untuk menerimanya. Dan belum pasti adakah saya mampu menghadapinya. Sungguh, ida dan keluarga harus kuat dalam menghadapi ujian ini.

Pernah ida merintih “Kak, ni bala dari Allah untuk keluarga ida kan”

Fuh, cuba semampu mungkin untuk menenangkan ida “apa-apa pun, ida kena yakin, ini bukan bala, tapi ini adalah ujian daripada Allah untuk keluarga ida. Menguji sejauh mana kebergantungan keluarga ida padaNYA, dan insyaAllah pasti ada hikmah disebalik ini. Keluarga ida diuji sebegini, keluarga kak diuji dalam bentuk lain. Kak kehilangan ayah dan mak dalam tahun yang sama. Ianya berat, namun, kita harus yakin,  Allah tidak akan memberati hambaNya melainkan dengan kemampuannya. Akak sangat yakin dengan itu”.

Dan setiap kali bertemu ida, kami mesti berkongsi pasal kisah ini. Dan di setiap penceritaan nya, hikmahnya dapat dicungkil. insyaAllah, Allah pasti tahu yang terbaik.

****
Sudut rasa perasaan adik ida (Aliya)

Kehamilan tersebut berlaku di luar nikah yang sah.  Dilema dan pelbagai persoalan semestinya bertubi-tubi menerjah minda Aliya dan remaji2 yang tersilap langkah diluar sana.- apa yang harus aku lakukan, kepada siapa aku harus beritahu, bagaimana penerimaan mak, ayah, adik beradik, orang kampung, masyarakat sekiranya kehamilan ini tidak dapat disembunyikan, dimana bayi ini akan dilahirkan,siapa yang akan menyanggupi untuk menjaga bayi yang tidak diundang ini…sungguh membebani fizikal, emosi dan spiritual.
Dia mengalami tekanan emosi yang hebat sekali. Tidak mampu untuk mengadu kepada sesiapa kecuali kepada lelaki yang menyebabkan kehamilan dan ibu lelaki tersebut. Namun, tiada tindakan yang diambil ibu tersebut selain berdiam diri dan membiarkan Aliya menanggung penderitaan itu keseorangan. Bukan setakat berdiam diri, masih sempat membekalkan pil2 yang boleh mengugurkan kandungan tersebut. Astaghfirullah,  jenis ibu apakah ini!!!!  Namun , dengan kuasa Allah, bayi itu ditakdirkan untuk hidup.
“Mama, izinkan saya melihat dunia”

Dalam kitab suci Al-Quran, Allah s.w.t. merakamkan kebimbangan dan kegusaran Maryam, gadis suci yang dipilih Allah menjadi ibu kepada Nabi Isa a.s sebagai tanda kebesaranNya dalam surah Maryam ayat 19-23, mafhumnya:

Dia ( Jibril) berkata, “ Sesungguhnya aku hanyalah utusan Tuhanmu, untuk menyampaikn anugerah kepadamu seorang anak laki-laki yang suci.”
Dia (Maryam) berkata, “ Bagaimana mungkin aku mempunyai anak laki-laki, padahal tidak pernah ada orang (laki-laki)yang menyentuhku dan aku bukan seorang penzina!”
Dia (jibril) berkata, “ Demikianlah.” Tuhanmu berfirman, “ Hal itu mudah bagi-Ku, dan agar Kami menjadikannya suatu tanda (kebesaran Allah) bagi manusia dan sebagai rahmat dari Kami; dan hal itu adalah suatu urusan yang (sudah) diputuskan.”
Maka dia (Maryam) mengandung, lalu dia mengasingkan diri dengan kandungannya itu ke tempat yang jauh”
Kemudian rasa sakit akan melahirkan memaksanya (bersandar) pada pangkal pohon kurma, dia (Maryam) berkata, “ Wahai, betapa (baiknya) aku mati sebelum ini, dan aku menjadi seorang yang tidak diperhatikan dan dilupakan.”

Tentulah tidak tepat untuk membandingkan peristiwa kehamilan Maryam dengan insiden kehamilan luar nikah yang menimpa ramai gadis belia Muslim hari ini. Namun, apa yang boleh dijadikan iktibar dari kisah kehamilan ini, sekalipun kisah kehamilan Maryam adalah sebahagian petanda kekuasaan dan keagungan Allah, namun sebagai seorang wanita biasa, Maryam tetap mengalami tekanan emosi yang hebat apabila tiba saat melahirkan Nabi Isa a.s. Bolehlah dibayangkan betapa berkecamuknya perasaan dan ketakutan yang dirasai oleh wanita yang hamil diluar pernikahan yang sah.

****
‘Amar makruf, nahi mungkar’ -menyatuni fitrah manusia.

Kisah Ida dan adiknya, Aliya ialah sebuah contoh yang banyak berlaku dalam masyarakat kita. Ayuh kita sama-sama mengalas tanggungjawab amar makruf nahi mungkar. Belum cukup ‘terasa’kah kita melihat moral buruk dan pelbagai petanda kerosakan disekeliling kita. Remaja yang hamil mesti dibimbing dan diasuh untuk kembali bertaubat dan hidup dengan aqidah yang soleh dan akhlak yang mulia. Semoga Allah swt memberi kekuatan dan keazaman untuk terus beristiqamah dijalanNya.
^^

No comments:

Kata-kata motivasi

Untuk memperbaiki manusia, baiki HATInya, untuk membaiki hati manusia, baiki dahulu SOLATnya.

Jadi Agen Kebaikkan sedari awal pagi

Islamic Calendar

Followers

Temujanji dgn ALLAH

noormunirahaab.blogspot.com. Powered by Blogger.
banner 1 banner 2