Thursday, 23 December 2010

Isi Masamu dengan bacaan Mathurat

Bismillahirahmanirahim....Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang saya mulakan...

"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan pergantian malam dan siang terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi orang yang berakal " {190}


" (yaitu) orang-orang yang megingati Allah sambil berdiri, duduk atau dalam keadaan berbaring, dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata), "Ya Tuhan kami, tidaklah Engkau menciptakan semua ini sia-sia; Mahasuci Engkau, lindungilah kami dari azab neraka" {191}


(Ali-Imran: 190-191)Ayuh kita ambil masa sejenak, mengingati dan berfikir, kalau  boleh dikira berapa kali, berapa jam, berapa minit dan berapa saat kita telah mengingati Allah pada hari ini, dan pastinya ia tidak dapat dihitung secara kuantiti. No exact word can describe the quantity of it. Namun, kita boleh 'merasa' adakah Allah hadir dalam jiwa kita pada hari ini. Dan kita mesti ingat, hadirnya Allah dalam jiwa dan gerak geri kita hanya sekiranya kita yang 'menghadirkan' Allah.

"Maka ingatlah kepada-Ku, Aku pun akan ingat kepadamu."
 ( Al-Baqarah : 152)

Mungkin ada yang menjawab, "mestilah, aku kan solat tadi, pasti la ingat Allah". Alhamdulillah, semoga Solat yang didirikan mampu memberikan rasa kehadiran Allah dalam hati kita. Semoga kusyuk dan fokus itu sentiasa menemani. Itu amalan yang wajib. Alangkah indahnya hidup ini yang wajib itu disulami amalan2 sunat untuk merapatkan dan meningkatkan lagi keimanan kita kepada Allah. Membaca Mathurat salah satu darinya. 

Mungkin ada yang tidak pernah mendengar APA ITU Mathurat, mungkin tahu tapi tidak mengetahui apakah KELEBIHAN mathurat. Sekadar berkongsi...

Secara ringkasnya, Mathurat merupakan wirid dan doa harian yang diamalkan Rasulullah. ia merupakan susunan mantap yang merangkumi dua aspek, 1) membesarkan dan mengagungkan Allah yang Maha Mulia, 2)kemudian pengharapan dan doa hamba. Bagi seseorang muslim, seharusnya masa kita tidak berlalu begitu sahaja. Dikala pagi dan petang sentiasa bertasbih, beristighfar, tahmid dan berdoa kepaa Allah dengan zikir yang ma'thur (yang berasal dari Nabi SAW). Jiwa yang tenang lagi tenteram pasti hadir apabila kita mengingati Allah.

"Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah, hati menjadi tenteram" 
( Ar-Ra'd: 28)

Antara kelebihannya....

1. Dimulakan dengan "Aku berlindung dengan Allah yang Maha Mendengar, Lagi Maha Mengetahui dari gangguan syaitan yang terkutuk"
(Menunjukkan setiap jiwa kita mesti menyerahkan diri kepadaNYA sebelum melakukan aktiviti dan berusaha menghindarkan diri dari sesuatu yang boleh menyesatkan dari mengingati Allah).

2. Memuji Kebesaran Allah, Bertasbih
3. Doa teguh pendirian dalam Islam
4. Mensyukuri nikmat pemberianNya
5. Mengakui Segala Nikmat Dari Allah
6. Meninggikan Asma'NYA
7. Menghindari diri dari Syirik (yang disedari mahupun tidak)
8. Berlindung dari kejahatan Makhluk
9. Menghindari dan melindungi diri dari sifat sedih dan gelisah, lemah diri dan malas, pengecut dan bakhil, serta dari cengkaman hutang dan penindasan orang. 
10. Memohon dilimpahkan kesihatan yang baik (Termasuklak tubuh badan, pendengaran dan penglihatan)
11. Mohon dihindari daripada kekakafiran dan kemiskinan (kefakiran) serta dari azab kubur.
12. Memohon Keampunan Allah

Membaca mathurat tidak perlukan masa yang lama. Alangkah indahnya sekiranya sedikit masa kita diluangkan khas untuk bacaan mathurat dalam sehari.Lebih elok jika kita menghafalnya. Tak kira tempat dan masa, ianya mudah meniti di bibir dan di hati. Contohnya ketika memandu ke tempat kerja, sambil menunggu traffic light hijau, sambil menunggu pesakit datang, sambil membancuh air dan sambil  itu dan sambil ini....mengingati allah tidak mengira tempat dan masa..Ayuh sahabat2 sekalian :)  Perbuatan yang di'paksa' pada awalnya pasti menjadi satu 'tabiat' yang sukar untuk ditinggalkan. Pasti, hidup akan merasa lebih tenang.... :);)

Al-Mathurat ini adalah hadiah daripada arwah Teacher Wanorhiza semasa Form 2. Semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman dan solehah.


Nukilan:
Cahaya Yang Menerangi®

No comments:

Kata-kata motivasi

Untuk memperbaiki manusia, baiki HATInya, untuk membaiki hati manusia, baiki dahulu SOLATnya.

Jadi Agen Kebaikkan sedari awal pagi

Islamic Calendar

Followers

Temujanji dgn ALLAH

noormunirahaab.blogspot.com. Powered by Blogger.
banner 1 banner 2