Thursday, 3 November 2011

Beduk Diketuk

BEDUK DIKETUK

Sebuah buku  kompilasi kisah-kisah ringkas, namun besar impaknya pada hati ini. Tulisannya  mudah diserap dan perkataan-perkataan yang digunakan sangat berbahasa. Penulisan dari hati terus sampai ke hati dan mengetuk fikiran dan hati. Beduk yang diketuk tidak membingitkan, namun membangunkan jiwa ini. Terima kasih Ustaz Pahrol Mohd Juoi.

Beduk 1- RAMAI PENGAJAR, SEDIKIT PENDIDIK
-Antara Tahu dan Sedar.Dengan akal kita mengetahui sesuatu, namun dengan hati kita menyedarinya. Ramai yang tahu dia hamba Allah namun tidak sedar dia hamba Allah. Dek kerana ketidaksedaran itu, dia bebas melakukan apa sahaja tanpa menyedari ADA yang melihat iaitu Allah (CCTV terhebat). Jadi untuk sedar, harus pindahkan ilmu di fikiran ke hati.
-Antara ajar(ta'lim) dan didik (tarbiyah). Antara pengajar dan pendidik. Yang mengajar itu lebih kepada memBERITAHU, meMAHAMkan & meNYAMPAIkan. Yang mendidik itu meNYAMPAIkan, memBIMBING, menDORONG dan meMANTAU. Jadilah seorang pendidik kerana ia jauh lebih mulia disisi Allah.
-Juga jangan kesal kalau diri tidak dihargai tetapi kesalnya kalau diri tidak berharga. Jadi, penilaian Allah itu jauh lebih baik dari penilaian manusia.

Beduk 5- CORAT-CORET ANTI-YAHUDI
Demonstrasi. Boikot barang-barang keluaran Yahudi. Boikot hedonisme. Namun yang lebih MESTI untuk melawan yahudi ialah "Hidup ikut syariat Islam. Jaga akidah. Jaga akhlak. Hidup cara Islam."

Jadilah seperti burung kecil ketika Nabi Ibrahim dibakar oleh Raja Namrud dengan api besar. Burung kecil ini   menyumbang tenaga dengan mengambil air dengan paruhnya yang kecil lalu menitiskan ke atas nyalaan api. Lalu, perbuatan itu diherdik oleh sekumpulan burung-burung yang lebih besar. Kumpulan burung tersebut memandang usaha burung kecil itu sebagai sia-sia, mana mungkin setitis air memadamkan api yang besar itu. Jawab si burung kecil: " Aku yakin bahawa Allah tidak akan bertanya kepadaku apakah dengan usahaku api itu berjaya dipadamkan, tetapi Allah pasti bertanya APA YANG TELAH AKU LAKUKAN untuk memadamkan api itu..."

Beduk 21- WORKAHOLIC VS SOLATHOLIC
Sinergikan solat dan kerja. Pray hard, work smart. 
"Orang yang solatholic seharusnya menjadi orang yang workaholic. Solat akan membentuk orang yang mampu berkerja keras. Orang yang workaholic perlu melaksanakan solat agar mendapat kekuatan, ketenangan dan mencegahnya daripada penyelewengan seperti rasuah, penindasan dan perbalahan sewaktu melakukan kerjanya. 

Beduk 23- BIARLAH SAPI YANG DAPAT NAMA
Berbicara mengenai Toxic people. “Mengampu yang diatas, menyiku yang sebaya dan menekan yang dibawah” itu adalah sikap Toxic people. Sekiranya segala usaha kita tidak dihargai, La tahzan. Usah bersedih. Seharusnya kita bersyukur kerana Allah selamatkan kita dari sifat takbur dan riyak atas kebaikan yang kita lakukan. Lakukan sesuatu perkara dengan penuh KEIKHLASAN hanya kerana Allah.
“Siapa yang mampu menilai kita?"-Firman Allah didalam kitabNya. “Beramallah. Nanti ALLAH, RASUL &ORANG MUKMIN akan menilai amalan kamu itu.” Itulah tiga penilai yang tepat. Selain daripada 3 itu, semuanya tersasar.

Dunia itu memang tidak adil, sebab itu adanya akhirat tempat pembalasan segala ketikadilan itu.

Beduk 35- MEMERANGI BUDAYA DOSA
Apabila kemungkaran sudah menjadi satu budaya, ia tidak lagi dilihat sebagai satu kemungkaran. Ramai yang melakukan, akan membentuk budaya. Ramai melakukan, tidak bererti itu benar dan harus diteladani. Apabila dah menjadi budaya, yang salah nampak betul dan yang betul nampak salah pula. Example, budaya coupling & dating. 

Jadi macammana? Perlu la merombak karakter individu. Pendekatannya bersifat inside out, bukan outside-in. Terapkan belief system @ kepercayaan atau keyakinan @ akidah atau iman.Jadi, haruslah memahami sebenar-benarnya rukun iman yang hanya menjadi hafalan sebelum ini.

Konsepnya: 

No comments:

Kata-kata motivasi

Untuk memperbaiki manusia, baiki HATInya, untuk membaiki hati manusia, baiki dahulu SOLATnya.

Jadi Agen Kebaikkan sedari awal pagi

Islamic Calendar

Followers

Temujanji dgn ALLAH

noormunirahaab.blogspot.com. Powered by Blogger.
banner 1 banner 2